בדיקות אולטרה סאונד תינוקות
מוח תינוקות
בדיקת אולטרה סאונד מוח של תינוקות הוכנסה לשימוש בשנות ה-70 המאוחרות והפכה במשך הזמן לכלי חיוני ב-Neonatology העכשווית. האופי הלא פולשני של הבדיקה הופך אותה לשיטה האידיאלית לאבחון היילוד. אצל תינוקות המרפס הקדמי פתוח והוא משמש חלון להסתכלות על המוח. ישנם מקרים רבים של תינוקות אשר אצלם עקומת הגדילה לאחר היוולדם חורגת מהנורמה. המטרה העיקרית של הבדיקה היא להדגים את רוחב חדרי המוח הצדדיים, אולם יחד עם זאת לקבל מבט כללי של המורפולוגיה של רקמת המוח ושלילת ממצאים חריגים. ניתן לעקוב אחרי דימום שהתרחש בתקופת טרום הלידה או סמוך ללידה, לשלול מומים ולעקוב אחר התפתחות המוח.
חשוב לדעת: כל עוד המרפס פתוח בגולגולת זהו חלון ההזדמנות לבצע את הבדיקה!
עמוד שדרה תינוקות
בספרות מצוינת העובדה שתינוקות עם Dimples (נקבים בגב תחתון), המנגיומות (כתמים, לרוב כחולים או סגולים) ושיעור יתר בגב התחתון עלולים לסבול גם ממומים בעמוד השדרה. בדיקת אולטרה סאונד של עמוד השדרה אצל תינוקות מבוצעת לרוב כדי לאבחן מצב של קיבוע חוט השדרה בעמדה נמוכה מהמקובל. ניתן להדגים את הגובה בו נמצא הקונוס מדולריס – הקצה התחתון של חוט השדרה. ניתן להדגים גושים בחלק תחתון של תעלת השדרה אשר עלולים להיות אחראים לקיבוע חוט השדרה. לעתים רחוקות אפשר לאבחן עיוות בצורת כל אחת מהחוליות. הבדיקה מבוצעת כאשר התינוק נח על הבטן על רגלי האב או האם, או לחילופין על המיטה כשבטנו מונחת על מצע רך. בדיקה זו אינה גורמת לאי נוחות כלשהי לתינוק ולהורה.
פרקי ירכיים תינוקות
בדיקת האולטרה סאונד מדגימה באופן מדוייק את מפרק הירך הלא מגורם של תינוקות ולכן בדיקה זו היא כלי אבחנתי ראשון במעלה לגבי מצבים של DDH – הפרעה בהתפתחות מפרק הירך, ו-CDH – נקע מולד של מפרק הירך.
הרגישות הגדולה של הבדיקה מאפשרת לעקוב אחר שינויים מינוריים של המפרק ולמנוע טיפולי יתר.
שכיחות ה -DDH היא בשיעור של 0.25% עד 2% בקרב היילודים בלידות רגילות. הרוב הגדול של מקרי DDH מסתדרים בצורה ספונטנית במשך תקופה ממוצעת של כחודשיים מיום הבדיקה.
במצבים של מפרק לא יציב או נקע מולד אצל תינוקות אפשר לטפל באמצעות חגורות מתוחות המותאמות לטיפול הנדרש. במצבים קלים יותר מטפלים בהחתלה כפולה או כרית קשיחה בין הרגליים.
הבדיקה קלה לביצוע – משכיבים את התינוק על צדו, מניחים את המתמר על המפרק ומדגימים את עמדת ראש הירך ביחס לאצטבולום. ניתן לבצע את הבדיקה לתינוקות עד גיל שנתיים.
הצרות השוער הקיבה
בדיקה המבוצעת אצל תינוקות עד גיל 3 חודשים בעקבות הקאות חוזרות. (הקאות בצורת סילון).
מטרת הבדיקה הינה לבחון את עובי שרירי הקיבה (מעבר מהקיבה לתרסריון).